Een gele hond is een hond met trauma’s ,een hond in opleiding, een hond met (angst)agressie, een hond met gezondheidsproblemen, een loopse teef, een hulp- of geleide hond. Er kunnen ontelbaar veel redenen zijn waarom een gele hond het niet prettig vind om andere honden te ontmoeten aan de lijn. Eigenlijk komt het er op neer dat deze honden wat ruimte nodig hebben.

Gele hond – geef deze honden de ruimte!

Eigenlijk is het een ongeschonden regel dat wanneer je ziet dat er iemand met een aangelijnde hond loopt, jij jou eigen hond even bij je roept en ook aanlijnt. Een aangelijnde hond kan altijd anders reageren dan wanneer deze los zou zijn. Sommigen honden voelen zich belemmert in het uiten van hun lichaamstaal en kunnen daardoor aan de lijn agressief reageren. Maar het kan ook een gezondheidsprobleem zijn, of een hond in training.

Je kent het vast wel; lekker aan de wandel met je hond en ineens rent er met volle vaart een andere hond op je af. Niet zo fijn als jou eigen hondje hier niet van is gediend. De baas van de losse hond zal iets roepen als: ‘hij doet niks!’  Waarop jou reactie zal zijn ‘ja maar de mijne wel!’. Mensen horen eigenlijk rekening met elkaar te houden. Dit gebeurt helaas bijna niet. De gele hond (een idee oorspronkelijk uit Zweden) kwam met een oplossing: een geel kenmerk (lint, strikje, sleeve etc.) voor aan de lijn, halsband of tuigje.

Dus mocht je een gele hond tegen komen, lijn je hond aan en nader deze gele hond en eigenaar dan niet met je eigen hond, want het gele teken geeft aan dat de hond niet relaxed is als andere honden dichtbij komen. Houd ruimte en afstand en geef hond en baas de kans jou uit de weg te gaan.

Dit betekent echter niet dat je nu iedere hond zonder geel kenmerk gelijk kunt benaderen Er zijn tenslotte altijd nog hondenbezitters die niet op de hoogte zijn van ‘de gele hond’.

author-avatar

Over Diyenne

Diyenne is opgeleid als voedingsdeskundige en heeft uitgebreide (medische) vakkennis van diervoeding, voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen en natuurlijke diergeneeswijzen. Dieren en hun baasjes helpen bij het vinden van de juiste voeding of supplementen en per individu en situatie kijken naar de beste oplossing is voor Diyenne van VitaDier de leukste uitdaging in haar vak.