Iedere hond eet weleens gras of bladeren. Normaliter kan dit helemaal geen kwaad. Er doen allerlei verhalen de ronde over de oorzaak, maar wat is nu waar? Niemand is 100% zeker van de oorzaak, maar er zijn verschillende dingen die een rol kunnen spelen.

Vaak wordt gedacht dat gras eten een teken is dat de hond last van de maag heeft of erg misselijk is en moet overgeven. In sommige gevallen lijkt dit inderdaad zo te zijn. Wanneer je hond duidelijk op zoek gaat naar gras en daarna braakt, kan dit betekenen dat er een medische reden voor is.

Veel vaker zal een hond gras eten uit ‘gewoonte’ of omdat het ‘zo lekker’ is. Vooral het jonge voorjaarsgras met zoete toppen is momenteel extra geliefd, en dit wordt dan ook veelvuldig met smaak gegeten.

Ook wordt wel gesproken van tekorten aan bepaalde vezels in de voeding, dit is echter niet duidelijk bewezen. Een tekort aan vezel is veelal ook wel terug te zien aan het hebben van slappe ontlasting. Is dat het geval, kom dat zeker eens bij VitaDier langs zodat we je kunnen informeren over een voer met een hoger vezelaandeel.

Over het algemeen is het eten van gras dus een relatief onschuldige zaak waar je je geen zorgen om hoeft te maken. Kauwt je hond regelmatig op gras, maar leidt dit niet tot braken, dan is er zeer waarschijnlijk niets aan de hand. Indien je hond nooit gras gegeten heeft en daar ineens fanatiek mee begint of wanneer je hond regelmatig gras eet en daarna braakt, kan er een medische reden voor zijn. Neem in geval van twijfel dan ook altijd contact op met de dierenarts.

author-avatar

Over Diyenne

Diyenne is opgeleid als voedingsdeskundige en heeft uitgebreide (medische) vakkennis van diervoeding, voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen en natuurlijke diergeneeswijzen. Dieren en hun baasjes helpen bij het vinden van de juiste voeding of supplementen en per individu en situatie kijken naar de beste oplossing is voor Diyenne van VitaDier de leukste uitdaging in haar vak.