De schappen in de supermarkt, maar ook in de dierenspeciaalzaak liggen er vol mee: goedkope zakken hondenbrok. De meeste mensen kiezen voor deze hondenbrokken om aan hun hond te voeren. Zijn deze brokken eigenlijk wel goed voor de hond?

Het is belangrijk om bij de aanschaf van een zak hondenbrokken te kijken naar de ingrediënten. Meestal kom je hier niet echt verder mee: er staat bijvoorbeeld: “dierlijke (bij)producten, 4%.” Belangrijk is om te weten dat er dus in de hondenbrok slechts 4 procent dierlijk product zit. Wat dit dierlijk product is, kan van alles zijn.

Ga ervan uit dat de beste stukken vlees naar de slager gaan voor menselijke consumptie en al het overige dat men niet kan gebruiken koopt de voederfabrikant in. Meestal gaat het om vermalen botten en gesmolten karkassen. Goed, nu we weten dat er slecht vier procent dierlijke producten in de hondenbrok zitten, ga je je vast afvragen waar de rest mee gevuld is. Dit zijn veelal graanproducten. Dit kunnen bonen zijn, mais, haver etc. Meestal heeft dit een zeer lage voedingswaarde. De hond zal er over het algemeen niet aan moeten denken om dit soort brokken te eten. Daarom wordt er een lekker smakend vetlaagje over de brokken heen gegoten. Dit vet is veelal afkomstig van fastfoodrestaurants, oude frituurolie dus.

Duidelijk wordt hoe de fabrikant de hondenbrok zo goedkoop kan maken: door het gebruik van relatief goedkope grondstoffen. Tweede vraag is of een hond hier gezond mee oud kan worden. Over het algemeen doen de meeste honden het goed op dit soort brokken. Door de toegevoegde smaakstoffen zal de hond deze brokken probleemloos eten en er zullen weinig klachten optreden. Toch zal iedere hond vroeg of laat wel een of meerdere problemen krijgen. Vaak wordt er niet aan gedacht dat deze problemen voort kunnen komen uit verkeerde voeding. Denk aan huid en vachtproblemen, gewrichtsproblemen, oog en ooraandoeningen, hartklachten, blaasstenen etc. Krijgt de hond eenmaal deze klachten, dan is het vaak zaak om over te stappen op een betere voeding.

Duurdere hondenbrok

De duurdere hondenbrokken zijn meestal alleen verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak of zaken als de boerenbond of intratuin. Het verschil met deze duurdere hondenbrokken is dat de ingrediënten vaak wat beter zijn. Vaak ziet men dat de dierlijke producten meer aanwezig zijn, soms wel tot 20 procent. Ook hier gaat het veelal om vermalen en gesmolten karkassen en botten. Graanproducten zitten er ook in, maar in mindere mate.

Het voordeel van de duurdere hondenbrok is dat de hond het met betrekking tot zijn gezondheid wat langer uit kan houden. Vooral opgroeiende jonge pups hebben baat bij een kwalitatief goede hondenbrok. De oudere hond zal uiteindelijk ook behoefte hebben aan een hondenbrok die minder energie levert maar wel de benodigde voedingsstoffen. Grote rashonden stellen vaak ook hogere eisen aan de kwaliteit van het voer, voor deze rassen is de wat duurdere hondenbrok wel aan te raden.

Vers vlees

Het beste en meest natuurlijk voer voor de hond blijft natuurlijk het vers vlees. Vers vlees kan je bij de slager halen maar ook in de dierenspeciaalzaak. Vaak is het ook ingevroren te verkrijgen in verschillende merken. De meeste hondenfokkers verkopen ook kwalitatief vers vlees. Vers vlees bevat weinig tot geen granen of groenten en bestaat voor een groot gedeelte uit vocht. In tegenstelling tot brokken: deze zijn relatief droog.

Een voeding rijk aan vocht is vooral belangrijk wanneer de hond last heeft van blaasstenen of nierstenen. Vers vlees kan als hoofdvoeding worden gegeven aan de hond maar kan ook gecombineerd worden met hondenbrokken. Let er dan op dat de brokken en het vers vlees niet gelijktijdig worden gegeven. Wissel dit af, bij voorkeur per dag: de ene dag alleen vers vlees, de andere dag alleen brokken. Dit voorkomt dat de hond problemen krijgt met de spijsvertering.

Bekende merken hondenbrok zijn bijvoorbeeld Proplan hondenvoer. Voor vers vlees is Barf een bekend merk. Ook Farmfood biedt goed vers vlees aan.

author-avatar

Over Diyenne

Diyenne is opgeleid als voedingsdeskundige en heeft uitgebreide (medische) vakkennis van diervoeding, voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen en natuurlijke diergeneeswijzen. Dieren en hun baasjes helpen bij het vinden van de juiste voeding of supplementen en per individu en situatie kijken naar de beste oplossing is voor Diyenne van VitaDier de leukste uitdaging in haar vak.