De spijsvertering van konijnen is volledig aangepast aan een dieet met weinig voedingsstoffen en een hoog vezelgehalte. Veel belangrijke ziekten bij konijnen hangen samen met een verkeerde voeding.

Om zo lang mogelijk van je konijn te kunnen genieten, is een goede vezelrijke voeding ontzettend belangrijk. Overigens wordt vaak gedacht dat het konijn een knaagdier is, het hoort echter bij de familie van de haasachtigen.

Hooi

Het basisvoedsel is hooi. Je konijn moet dagelijks onbeperkt kunnen eten van vers hooi. Hooi is voor het konijn de belangrijkste energiebron, en de belangrijkste bron van vezels. Vezelrijke voeding is nodig voor een goede werking van het maag-darmkanaal, en zorgt voor een goede afslijting van de tanden en kiezen.  Varieer regelmatig in hooisoorten. Altijd maar één en hetzelfde type hooi is te eenzijdig.

Groenvoer

Geef je konijn minimaal drie soorten groenten/gras per dag. Variatie is erg belangrijk.
Geschikt groenvoer voor het konijn: andijvie, broccoli, radijs, witlof, peterselie, bietenloof, wortelloof, paksoi, paardenbloem, weegbree, spinazie, boerenkool, gras.

Groenvoer dat niet geschikt is voor het konijn: kool, bonen , prei/ui/bieslook, klaver, aardappel, rabarber. Als je konijn nog niet gewend is groenvoer te eten, altijd beginnen met een klein stukje. Als dit goed gaat (ontlasting in de gaten houden), dan kan geleidelijk meer gegeven worden. Nieuwe soorten groenvoer steeds één voor één introduceren. Af en toe een stukje wortel mag, maar niet teveel. Wortel bevat veel suiker. Teveel suiker in de voeding kan ervoor zorgen dat de ‘verkeerde’ bacteriën gaan groeien in het maag-darmkanaal. Hierdoor kunnen darmproblemen, zoals diarree ontstaan.

Fruit

Maximaal 1 tot 2 kleine partjes per dag. Fruit bevat veel suiker. Teveel suiker kan, zoals hierboven al aangegeven, darmproblemen opleveren. Het konijn is een echte lekkerbek, en houdt wel van zoet. Maar laat je dus niet verleiden teveel lekkernijen te geven!

Brokjes

Het is het beste je konijn brokjes te geven die allemaal dezelfde samenstelling hebben, dan kan het konijn niet ‘selectief’ gaan eten. Konijnen kunnen erg kieskeurig zijn en door selectief eten krijgt het konijn niet alle essentiële voedingstoffen binnen. Verder kun je er nog op letten dat de brokjes vezelrijk zijn (minimaal 18% ruwvezel), niet teveel eiwit bevatten (12-14% ruweiwit), niet teveel calcium bevatten (0.6-1% Ca) en laag in vet zijn (minder dan 3%).

Water

Een konijn heeft altijd onbeperkt vers drinkwater nodig. De gemiddelde waterbehoefte is 50ml per kilo lichaamsgewicht. Een konijn mag nooit zonder water zitten, als een konijn 24 uur niets te drinken heeft wordt hij ziek, omdat vochttekort ontstaat. Door vochttekort kan een konijn ook stoppen met eten.

author-avatar

Over Diyenne

Diyenne is opgeleid als voedingsdeskundige en heeft uitgebreide (medische) vakkennis van diervoeding, voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen en natuurlijke diergeneeswijzen. Dieren en hun baasjes helpen bij het vinden van de juiste voeding of supplementen en per individu en situatie kijken naar de beste oplossing is voor Diyenne van VitaDier de leukste uitdaging in haar vak.