Voor iedere huisdierbezitter een nachtmerrie: uw dier ontsnapt, loopt weg en raakt zoek rondom de jaarwisseling. Wat te doen?

Ga buiten zoeken

Honden die tijdens het wandelen zoek raken gaan vaak terug naar de plaats waar ze hun baasje voor het laatst hebben gezien. Ga naar die plaats terug en laat daar iets achter met uw geur eraan. Als uw kat gecastreerd is bevindt deze zich meestal niet ver van uw huis. Is uw kat(er) ongecastreerd dan kan deze helaas veel verder van huis lopen. Ga uw dier zoeken als het buiten stil is en neem lekker geurend voer mee. Katten zitten nogal eens in schuren e.d. in de buurt opgesloten. Vraag aan uw buurtgenoten of u in hun schuur ed. mag zoeken naar uw kat. Katten kunnen zich heel goed verstoppen, dus wees grondig!

Mocht u uw dier vinden maar niet kunnen vangen, kunt u de Dierenambulance om hulp vragen.

Licht uw buurtgenoten in

Het is heel effectief om postertjes met daarop een foto, het signalement van uw dier en uw contactgegevens in uw buurt te verspreiden. Uw buurtgenoten zijn dan op de hoogte van de vermissing. Indien een buurtgenoot uw dier heeft binnengehaald geeft het postertje ook meteen duidelijkheid over de herkomst van het dier.

Meld uw dier als vermist

Meld uw dier als vermist bij Amivedi, mijndieriszoek.nl en asielen. Daar kunt u ook kijken of iemand uw dier heeft gevonden. Veel mensen zetten vermiste en gevonden dieren ook op Marktplaats. Meld op social media (Facebook) dat uw dier is vermist en vraag mensen uw oproep te delen. Als het vermiste dier een hond is kunt u deze ook nog melden bij de Dierenambulance en de politie.

Controleer de chipregistratie

Indien uw dier een chip heeft, controleer dan of de chip wel goed staat geregistreerd en meld bij de betreffende databank dat uw dier is vermist. De barcodesticker met het chipnummer zit in het dierenpaspoortje of u heeft een registratiebewijs van de chipdatabank gekregen. Heeft u dit niet, dan heeft uw dierenarts, het asiel of de fokker waar u uw dier vandaan heeft misschien het chipnummer in hun bestand staan. Als u het chipnummer ingeeft op de site www.chipnummer.nl  kunt u zien bij welke chipdatabank uw dier is geregistreerd. Is de chip nog niet geregistreerd, regel dit dan zo snel mogelijk! Zonder registratie kunt u als eigenaar niet gevonden worden!

Geef niet op!

Dieren worden soms pas na weken of zelfs maanden of jaren (!) teruggevonden. Geef daarom niet te snel op! Blijf de website van Amivedi bekijken en ga regelmatig ook bij asielen langs.

author-avatar

Over Diyenne

Diyenne is opgeleid als voedingsdeskundige en heeft uitgebreide (medische) vakkennis van diervoeding, voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen en natuurlijke diergeneeswijzen. Dieren en hun baasjes helpen bij het vinden van de juiste voeding of supplementen en per individu en situatie kijken naar de beste oplossing is voor Diyenne van VitaDier de leukste uitdaging in haar vak.