Heeft je hond een voedselallergie? En zit je met je handen in het haar wat je hem nog wél kunt voeren? Geen nood, hij kan écht nog wel iets eten en snacken.

Bij een voedselallergie heeft je hond (of kat) een allergie ontwikkeld voor een bepaald eiwit in het voer. Dit kan door verkeerde brokken of vlees ontstaan, maar ook door soja, rijst, kip, tarwe, maïs, melkproducten, eieren, lam, gist of chemische conserveermiddelen. Afhankelijk van hoe gevoelig je viervoeter is, kunnen deze ingrediënten zorgen voor klachten.

Symptomen van voedselallergie

  • Huidklachten: jeuk, kale plekken, huidschilfers, zwellingen, huiduitslag.
  • Vachtproblemen: overmatig verharen, stinkende vacht, doffe vacht.
  • Ontstekingen: oorontsteking, hotspots, volle anaalklieren.
  • Darmklachten: bijvoorbeeld buikpijn, overgeven, diarree, rommelende darmen.
  • Astmatisch: hoesten, kortademig.
  • Rode, geïrriteerde en/ of waterige ogen.

Toch betekenen bovenstaande symptomen niet altijd direct dat je hond een voedselallergie heeft. In maar liefst 80% tot 90% van de gevallen schijnt de oorzaak ergens anders te liggen. Bijvoorbeeld door vlooien, de wisseling van het seizoen, huisstofmijt, grassen, een veranderende omgeving of een nieuw wasmiddel. Probeer goed na te gaan wanneer de klachten ontstonden. Vraag desnoods de voedingsdeskundige van VitaDier hiervoor om hulp.

Hulp bij allergie klachten?

Belangrijk is om eerst helder te krijgen waardoor de klachten zijn ontstaan. Is het door bijvoorbeeld een bepaalde voeding of iets heel anders? Als de klachten voeding gerelateerd zijn, starten we met elimineren. Van hieruit gaan we kijken waar de hond op reageert om uiteindelijk een gebalanceerd rantsoen samen te stellen wat zowel bij hond als eigenaar past. Eventueel met aanvulling van passende medicatie van de dierenarts. Het uiteindelijk streven is om de hond zo comfortabel mogelijk te krijgen.

Kom bij problemen zeker eens met de hond langs bij VitaDier. Grote kans dat we je kunnen helpen.

author-avatar

Over Diyenne

Diyenne is opgeleid als voedingsdeskundige en heeft uitgebreide (medische) vakkennis van diervoeding, voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen en natuurlijke diergeneeswijzen. Dieren en hun baasjes helpen bij het vinden van de juiste voeding of supplementen en per individu en situatie kijken naar de beste oplossing is voor Diyenne van VitaDier de leukste uitdaging in haar vak.