De schappen in veel reguliere dierenwinkels, maar ook de supermarkt liggen er vol mee: goedkope zakken slechte hondenbrok en natvoer. Helaas kiezen de meeste mensen om dit soort brok of natvoer aan hun hond te voeren. Maar zijn deze brokken eigenlijk wel goed?

Ingrediënten

Het is belangrijk om bij de aanschaf van een zak hondenbrokken te kijken naar de ingrediënten. Er staat bijvoorbeeld: “dierlijke (bij)producten 4%.” Belangrijk is om te weten dat er dus in de hondenbrok slechts 4% dierlijk product zit. Wat dit dierlijk product is, kan van alles zijn. Ga ervan uit dat de beste stukken vlees naar de slager gaan voor menselijke consumptie, en al het overige dat men niet kan gebruiken koopt de voederfabrikant in.

Nu we weten dat er slechts vier procent dierlijke producten in de hondenbrok zitten, ga je je vast afvragen waar de rest mee gevuld is. Dit zijn veelal graanproducten. Dit kunnen tarwe zijn, gerst, haver etc. Dit heeft een zeer lage voedingswaarde. De hond zal er over het algemeen niet aan moeten denken om dit soort brokken te eten. Daarom wordt er een lekker smakend vetlaagje over de brokken heen gegoten. Duidelijk wordt hoe de fabrikant de hondenbrok zo goedkoop kan maken: door het gebruik van relatief goedkope grondstoffen.

Problemen op de lange termijn

Over het algemeen kunnen de meeste honden oud worden op dit soort brokken. Door de toegevoegde smaak- en geurstoffen zal de hond deze brokken probleemloos eten. Toch zal iedere hond vroeg of laat wel een of meerdere problemen krijgen. Vaak wordt er niet aan gedacht dat deze problemen voort kunnen komen uit verkeerde voeding. Denk aan huid en vachtproblemen, gewrichtsproblemen, oog- en ooraandoeningen, hartklachten, blaasstenen etc. Krijgt de hond eenmaal deze klachten, dan is het vaak zaak om over te stappen op een betere voeding.

De duurdere hondenbrokken zijn meestal alleen verkrijgbaar bij de betere dierenspeciaalzaak. Het verschil met deze duurdere hondenbrokken is dat de ingrediënten hoogwaardiger zijn. Hoger percentage (>40%) dierlijke eiwitten en minder of geen granen.

Het voordeel van de duurdere brok is dat de hond gezonder blijft en veel minder voer nodig heeft. Vooral opgroeiende jonge pups hebben baat bij een kwalitatief goede hondenbrok. De oudere hond zal uiteindelijk ook behoefte hebben aan een hondenbrok die minder energie levert maar wel de benodigde voedingsstoffen. Grote rashonden stellen vaak ook hogere eisen aan de kwaliteit van het voer. Goede, maar betaalbare, merken zijn bijvoorbeeld Profine, Dog Lovers Gold, Darf, Riverwood en Carnis.

Huismerken en goedkoop voer zijn dan ook af te raden. Het is onmogelijk om voor 30 euro 10kg kwalitatief goed voer te kopen. Goedkoop is op termijn duurkoop.

Uiteraard geldt bovenstaande ook voor kattenvoeding.

author-avatar

Over Diyenne

Diyenne is opgeleid als voedingsdeskundige en heeft uitgebreide (medische) vakkennis van diervoeding, voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen en natuurlijke diergeneeswijzen. Dieren en hun baasjes helpen bij het vinden van de juiste voeding of supplementen en per individu en situatie kijken naar de beste oplossing is voor Diyenne van VitaDier de leukste uitdaging in haar vak.