Je hebt vast wel eens een teek in de vacht van je huisdier ontdekt. Een klein glad eng beestje met lange pootjes dat zich volzuigt met bloed van jouw huisdier. Wat doen teken en hoe gevaarlijk zijn ze eigenlijk?

Teken, larven en nimfen

Teken behoren tot de spinachtigen en zijn nauw verwant met de mijt. Vrouwelijke teken zuigen zich vol met bloed, laten zich op de grond vallen en leggen op die plek hun eitjes. Hieruit komen larven. Deze larven zoeken een gastheer om bloed te zuigen. Meestal zijn dit bosmuizen, vogels en egels. De larve laat zich op de grond vallen en na een rustperiode ontwikkelt de larve zich tot een nimfe.

Nimfen gaan op zoek naar een gastheer, meestal middelgrote zoogdieren. De nimfe laat zich op de grond vallen en ontwikkelt zich tot een volwassen teek na een rustperiode van 3 maanden tot 2 jaar. Dit is afhankelijk van de temperatuur.

Volwassen teken wachten in bossen en struiken op een gastheer. Dit zijn grotere dieren, zoals wellicht jouw hond of kat. Maar je kunt ook zelf een teek op je lichaam krijgen.

Wanneer is het tekentijd?

Larven en nimfen zijn actief in de lente. Volwassen teken zijn actief van maart tot november. In de winter houden teken rust. In een warme winter kunnen de teken langer actief blijven of vroeger actief worden in het voorjaar.

Wat gebeurt er na een tekenbeet?

Op de plaats van de beet kan een ontsteking ontwikkelen of zelfs een abces. Ook kunnen door gifstoffen problemen ontstaan. Huisdieren kunnen klachten krijgen als ze veel teken hebben. Alle teken zuigen een heel klein beetje bloed van je dier. Wanneer veel teken dit doen, kan het dier zoveel bloed verliezen dat bloedarmoede ontstaat. Huisdieren kunnen doodgaan aan de door tekenbeten ontstane bloedarmoede. Het grootste gevaar ontstaat door overgedragen ziekten middels het speeksel van teken op hun gastheer.

Borreliose of ziekte Van Lyme

De belangrijkste ziekte is Borreliose en wordt overgedragen door de schapenteek. 45% van de teken in onze gebieden is hiermee besmet.

Slechts een klein deel van de door een zieke teek gebeten huisdieren krijgt de ziekte. Je huisdier krijgt hoge koorts, gebrek aan eetlust en lusteloosheid. Er kunnen ontstekingen aan de gewrichten ontstaan en in een laat stadium kan falen van organen optreden.

Ehrlichiose

Ehrlichiose wordt overgedragen door de schapenteek en bruine hondenteek. Je dier kan direct ziek worden en krijgt hoge koorts, sloomheid, gebrek aan eetlust, opzetting van de lymfeklieren en bloedingen.

Je huisdier behandelen tegen teken is dus zeer belangrijk. Kom langs en laat je door ons adviseren.

author-avatar

Over Diyenne

Diyenne is opgeleid als voedingsdeskundige en heeft uitgebreide (medische) vakkennis van diervoeding, voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen en natuurlijke diergeneeswijzen. Dieren en hun baasjes helpen bij het vinden van de juiste voeding of supplementen en per individu en situatie kijken naar de beste oplossing is voor Diyenne van VitaDier de leukste uitdaging in haar vak.