Dagelijks gebeuren er ongelukken in het verkeer met paarden. Of dit nou een op hol geslagen paard is, een koetsier welke in de sloot beland of een uit de wei ontsnapte groep paarden op de weg, er gebeurt iedere dag een ongeluk.

De gevolgen hiervan zijn divers, de ruiter/ koetsier welke in het ziekenhuis beland met o.a. hersenschuddingen en gebroken ledematen, helaas komen sommige van hen te overlijden. De paarden welke overlijden, ingeslapen moeten worden door diverse verwonding of behandeld moeten worden voor verwondingen. Auto’s welke total loss worden verklaard, chauffeurs welke knel komen te zitten of zelfs dodelijk gewond raken nadat hun auto in aanraking is gekomen met een paard.

Ruiters en koetsiers zijn bestuurders

Volgens de Nederlandse verkeerswetgeving zijn ruiters en koetsiers bestuurders, net als bijvoorbeeld automobilisten, fietsers en vrachtwagenchauffeurs. Dit betekent dat zij gebruik moeten maken van de openbare weg en dezelfde rechten en plichten hebben als alle andere bestuurders. Een goede samenwerking en begrip voor elkaar is daarom in het belang van de verkeersveiligheid.

Paarden en pony’s kunnen schrikken

Veel weggebruikers weten niet dat een paard, ook al is het nog zo goed getraind, over een instinctief reactievermogen beschikt. Ze realiseren zich niet dat waarschuwend claxonneren of bijv. een rammelende lading, bij een paard de oeroude vluchtreactie kan oproepen. De paarden kunnen dan opzij springen, steigeren of gaan rennen. Dit is niet alleen gevaarlijk voor het paard en ruiter of koetsier, maar ook voor de veiligheid van andere weggebruikers.

Paarden in het verkeer vragen om aanpassingen van het gedrag van medeweggebruikers. Automobilisten, bromfietsers, motoren en vrachtwagenchauffeurs kunnen de veiligheid in het verkeer vergroten door rekening te houden met de vluchtreacties van paarden. Denk niet te voorbarig onder het mom van: het paard loopt buiten, dus het is wel wat gewend. Een paard is en blijft een vluchtdier met een eigen wil. Verwacht niet van de ruiter dat deze het paard onder elke omstandigheid onder controle zal hebben. Mocht de ruiter aanwijzingen geven, wees dan zo vriendelijk deze op te volgen.

Hoe passeert u?

  • Matig uw snelheid: 80 km is veel te snel.
  • Houd zeker vijf meter afstand achter het paard en 2 meter naast het paard.
  • Maak geen onnodig lawaai, zoals hoge toerentallen of onnodig toeteren.
  • Wees extra voorzichtig met een rammelende lading of klapperend zeildoek.
  • Rem niet ineens en passeer niet rakelings of in een bocht.
  • Passeer rustig (< 20 km) en extra ruim.
  • Houd er rekening mee dat paarden kunnen schrikken van obstakels.
  • Laat een groep ruiters bij elkaar blijven. Paarden zijn kudde dieren en zullen proberen de andere paarden te volgen.

Veiligheid in het verkeer, daar is iedereen bij gebaat!

author-avatar

Over Diyenne

Diyenne is opgeleid als voedingsdeskundige en heeft uitgebreide (medische) vakkennis van diervoeding, voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen en natuurlijke diergeneeswijzen. Dieren en hun baasjes helpen bij het vinden van de juiste voeding of supplementen en per individu en situatie kijken naar de beste oplossing is voor Diyenne van VitaDier de leukste uitdaging in haar vak.