Honden zijn dol op vers vlees.  Helemaal niet zo vreemd natuurlijk als je bedenkt dat honden van nature vleeseters zijn. Dat betekent overigens niet dat honden alleen maar vlees moeten krijgen. Integendeel zelfs. Het hondenlichaam zit slim in elkaar en kan een beperkte hoeveelheid plantaardig materiaal best gebruiken.

Waarom vers vlees voeren?

Veel honden worden ook oud op brokken. Maar huid- en darmproblemen komen steeds vaker voor bij ‘brokkenhonden’ dan bij vers gevoerde honden. Ook is de kans op nierproblemen en blaasproblemen velen malen groter bij het voeren van brokken.

Vaak hoor je; ‘mijn hond doet het goed op brokken’, maar heeft hij wel last van bijvoorbeeld: oorontstekingen, vetbulten, talgbulten, overvulde anaalklieren, tandsteen, vieze geur uit zijn bek, grote hopen ontlasting, ruikende vacht, veel verharen, artrose, epilepsie, huid schilfers, jeuk of darmproblemen. Dus eigenlijk doet de hond het dus helemaal niet goed op de verstrekte voeding, maar is de eigenaar ‘blind’ geworden voor de kwalen.

Vers vlees past prima bij het verteringssysteem van onze viervoeters. Het bevat veel essentiële bouwstoffen en goede bacteriën die de weerstand en de gezondheid van je hond ten goede komen. Bij de vertering van vlees worden maar weinig afvalstoffen geproduceerd. Dit heeft als voordeel dat er minder ontlasting wordt geproduceerd. Daarnaast is het voeren van vers vlees efficiënt omdat de vertering ervan minder energie kost dan het verteren van bijvoorbeeld brokken.

Weinig vlees in bekende merken droogvoer

In veel reguliere bekende merken droogvoer zit weinig vlees. Het vlees in brokken en voeding in blik bevat meestal delen vlees die de mens niet wil eten zoals; kippenklauwen, kippenkoppen, kippenveren of ander destructie afval van runderen of lammeren. Verder bevatten veel bekende merken brokken veel graansoorten. Dit is een onnatuurlijke voeding voor honden, wat weer een grote belasting geeft voor de alvleesklier. Granen zijn een bron van koolhydraten, terwijl honden juist behoefte hebben aan eiwitten.

Granen in grote hoeveelheden, zoals in brokken, geven nogal eens maag/darm- en huid problemen. Het is moeilijk verteerbare voeding voor een hond, omdat de hond niet over de juiste enzymen beschikt om dit goed te kunnen verteren. Tevens is de kans op het ontstaan van schimmels en gisten op huid en in darmen vele malen groter dan bij het gebruik van rauw vlees.

Brokken en blikvoer wordt verhit om het te conserveren. Hiermee gaan belangrijke stoffen zoals vitamines, goede bacteriën en enzymen verloren. Achteraf worden er dan weer vitamines toegevoegd. Deze synthetische vitamines zijn moeilijk opneembaar voor de hond omdat het geen natuurlijke vitaminen zijn.

Om brokken lang houdbaar te maken worden er aan veel reguliere merken chemische antioxidanten aan toegevoegd. Van deze stoffen, zoals ethoxyquine, BHA en BHT, is van bekend dat ze zich opstapelen in het lichaam en zorgen voor extra weefselgroei in de buik en het bevorderen van kanker. Propylgallaat kan irritatie in het darmkanaal of op de huid veroorzaken; ze versterken allergische reacties; en bevorderen de groei van kanker.

Natuurlijke brokken

Er bestaan wel brokken zonder chemische antioxidanten en conserveermiddelen, de zogenaamde ‘natuurlijke brokken’. Vers vlees bevat gezonde stoffen die een carnivoor nodig heeft om te functioneren. In vers vlees zitten enzymen die het verteren gemakkelijker maken en is dus het behoud voor een goede darmflora.

Vlees bevat van nature vocht wat goed wordt opgenomen door het lichaam, daarom zal de hond of kat misschien wel minder drinken bij het gebruik van rauw vlees.

Samenstelling van verse voeding voor de hond

Een goede verse voeding bestaat voor het grootste gedeelte uit spiervlees, orgaanvlees (maximaal 20 – 25%), gemalen botten en evt. een klein beetje gekookte groente voor de extra ruwe vezels.

Vers vlees en brokken combineren

Steeds meer mensen ontdekken het gemak en de voordelen van vers vlees voor hun hond maar willen toch ook brokken blijven voeren. Dat is geen enkel probleem. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je hond in het weekend vers vlees te voeren en gedurende de week brokken voor te schotelen. Kies er dus voor om één soort voeding per dag te geven. Dat is namelijk beter voor de vertering. Vers vlees maakt namelijk het maagsap zuur en brokken maken het maagsap neutraal. Indien je er voor kiest naast vers vlees ook brok te voeren kun je het beste kiezen voor een geperste brok. Een geperste brok valt in de maag uiteen en zakt, net als vlees, naar onder in de maag. Dit verkleind het risico op een maagtorsie. Krokante brokken zuigen vol met maagvocht en gaan drijven in de maag.

Varieer met vers vlees

De meeste verse voedingen hebben een specifiek hoofdbestanddeel wat afkomstig is van een bepaalde diersoort zoals rund, kip of lam of combinaties hiervan. Door regelmatig van variant te wisselen, profiteert je hond maximaal van de diversiteit aan eiwitten en andere bouwstoffen die de verschillende diersoorten bieden. Hierdoor blijft je hond in optimale conditie en is het altijd een verrassing wat voor lekkers hij in zijn etensbak aantreft.

Een vleesmaaltijd moet voldoen aan bepaalde eisen om het compleet te maken. Het allerbeste is minimaal 5 verschillende diersoorten geven in 6 weken.

Een kvv waar compleet opstaat wat niet bestaat uit minimaal 4 diersoorten is compleet gemaakt door het gebruik van vitamine mixen. Sommige merken gebruiken zelfs premixen voor het calcium gehalte in plaats van natuurlijk calcium door bijvoorbeeld gemalen kippenbotten te gebruiken. Het natuurlijke calcium kan bij een te grote hoeveelheid het lichaam verlaten dit kan een calcium wat is toegevoegd door een pre-mix niet. Heel belangrijk voor opgroeiende honden.

Hoeveel vers vlees heeft een hond nodig?

Allereerst moet je erop letten dat je de complete versie hebt. Verder is het gezond voor de darmflora om 1x per week pens te voeren.

Pup
Als richtlijn kun je aanhouden dat de pup of jonge hond tussen de 40 en 50 gram vers vlees per lichaamskilo per dag nodig heeft.

Volwassen hond
Voor een volwassen hond geef je 20 tot 25 gram per lichaamskilo per dag. Uiteraard voor je met je ogen, dus wordt je hond te dik geef je iets minder, en wordt je hond te dun doordat deze bijvoorbeeld erg actief is dan geef je iets meer.

author-avatar

Over Diyenne

Diyenne is opgeleid als voedingsdeskundige en heeft uitgebreide (medische) vakkennis van diervoeding, voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen en natuurlijke diergeneeswijzen. Dieren en hun baasjes helpen bij het vinden van de juiste voeding of supplementen en per individu en situatie kijken naar de beste oplossing is voor Diyenne van VitaDier de leukste uitdaging in haar vak.