Het lijkt allemaal zo mooi; je hebt je er al tijden op verheugd maar eindelijk heb je dan je nieuwe puppy in huis. Je kijkt al uit naar het plezier dat jullie samen zullen beleven, maar dan gebeurd het; de pup wordt ziek en tot overmaat van ramp blijkt bij de dierenarts dat je lieve pluizenbol lijdt aan erfelijke aandoeningen waardoor hij de rest van zijn leven behandeld moet worden. Een ware nachtmerrie, maar door het doorfokken van rashonden helaas steeds vaker de harde realiteit.

Steeds meer instanties waarschuwen mensen niet te kiezen voor een ‘rashond’. Het gebeurd steeds vaker dat er wordt gehandeld in rashonden die lijden aan dermate ernstige erfelijke aandoeningen dat het houden voor zowel het dier als de eigenaar een lijdensweg betekent.

Wie een duik neemt in de geschiedenis, ziet dat het uiterlijk van rashonden in de loop van de jaren ontzettend is veranderd. Inmiddels heeft 45% van alle rashonden een erfelijke aandoening of ziekte. Het ene ras is zieker dan het andere en de klachten zijn divers: van gewrichtsproblemen tot kanker en van tumoren tot hartfalen. Door het schadelijke fokbeleid is niet alleen het uiterlijk van de Bull Terriër fors veranderd; de hond lijdt vaak aan hartproblemen, nieraandoeningen en verschillende verstoringen van het evenwicht en de bewegingscoördinatie.

De Cavalier King Charles spaniel zag er vroeger een stuk gezonder uit dan de hedendaagse variant. De honden hebben nu bijna allemaal permanent hoofdpijn, hart- en ademhalingsproblemen. De platte snuit van bulldogs zorgt ervoor dat zij veel moeite hebben met ademhaling, hierdoor zijn ze veel eerder uitgeput dan gezond is. Een mopshond heeft bijna geen snuit meer en de heupen van Duitse herders lijken elk jaar verder te zakken. Het uiterlijk wordt steeds extremer en met het originele hondenras hebben veel hedendaagse dieren niets meer te maken.

De ‘schoonheid’ wordt bovenaan gesteld en de functionaliteit, het kunnen bewegen, ademen, lopen, kijken, is naar de achtergrond geschoven. Het zijn modetrends die bepalen hoe een hond eruit moet zien. Daardoor lopen er honden rond met te platte snuiten, te kleine schedels, uitpuilende ogen, doorgezakte heupen, hartproblemen, ademhalingsstoornissen en tal van andere erfelijke aandoeningen, waar de dieren mee geboren worden en hun hele leven last van hebben.

Nagenoeg alle hondenrassen hebben te kampen met erfelijke aandoeningen. Er zijn tot nu toe zo’n 350 ziekten beschreven en het worden er alleen maar meer. Natuurlijk zijn er ook hondenrassen die niet of in mindere mate kampen met dergelijke gebreken. Hoe dichter een hondenras bij de oerhond/wolf staat, des te minder ingefokte gebreken.

Laat je van tevoren goed inlichten voordat je de rashond van je dromen aanschaft.

author-avatar

Over Diyenne

Diyenne is opgeleid als voedingsdeskundige en heeft uitgebreide (medische) vakkennis van diervoeding, voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen en natuurlijke diergeneeswijzen. Dieren en hun baasjes helpen bij het vinden van de juiste voeding of supplementen en per individu en situatie kijken naar de beste oplossing is voor Diyenne van VitaDier de leukste uitdaging in haar vak.