Je hond en kat met regelmaat een ontwormingskuur geven is heel belangrijk. Maar waarom eigenlijk? Wormen kunnen ernstige klachten geven bij huisdieren. En ook mensen, vooral kinderen, kunnen er last van krijgen. De wormen zijn dan via een hond of kat bij hen terechtgekomen.

Welke wormen komen er voor bij honden en katten?

De meest voorkomende soorten zijn spoelwormen en lintwormen. Daarnaast zijn er zweepwormen, hartwormen en haakwormen.

Welke wormen zijn besmettelijk voor mensen?

Spoelwormen zijn besmettelijk voor de mens. Niet de volwassen vorm, maar de larven. Vaak zijn er geen klachten, maar als de larven in de longen terechtkomen, kan dit hoesten veroorzaken en bovendien allergische astma verergeren. Komen ze in de lever terecht, dan kan dit misselijkheid en buikpijn veroorzaken. Ook spier- en gewrichtspijn, overgeven en huiduitslag komen voor. Er zijn enkele gevallen beschreven waarbij kinderen besmet werden met eitjes en schade opliepen aan hun ogen of zelfs blind werden.

Lintworminfecties bij de mens komen niet veel voor, maar het kan in een enkel geval gebeuren. Meestal betreft het hier kinderen die vlooien hebben binnengekregen die zijn besmet met de larven van de lintworm.

Ook haakwormen kunnen klachten veroorzaken bij de mens. Met hartworm raakt de mens gelukkig slechts in uitzonderlijke gevallen geïnfecteerd.

Hoe vaak per jaar moet je je hond of kat ontwormen?

De hond of kat moet minimaal vier keer per jaar worden ontwormd. Als er regelmatig jonge kinderen, zwangere vrouwen, hoogbejaarden of mensen met een verminderde afweer met je huisdier in contact komen kun je nog vaker ontwormen.

In de eerste levensweken van puppy’s en kittens tot een half jaar moeten ze zeven keer worden ontwormd. Door deze intensieve start zorg je voor een gezond en wormvrij begin van hun leven. Het precieze schema kun je altijd navragen bij de betere dierenspeciaalzaak of dierenarts.

Ontwormingsmiddel

Er zijn veel verschillende middelen tegen wormen op de markt; ze hebben bijvoorbeeld een andere toedieningsvorm. De meest gebruikte middelen zijn tabletten of pasta’s. Je kunt zelf kiezen welke manier van ontwormen het beste past bij jou en je huisdier. Je kiest voor wat je het gemakkelijkst vindt, maar vooral: per diersoort, naar aanleiding van de leeftijd én welke wormen je wilt bestrijden.

Helpen alle middelen tegen alle soorten wormen?

Niet alle wormmiddelen werken tegen alle wormen. De meeste moderne middelen werken tegen alle relevante wormen in Nederland.

Ga je met je huisdier op vakantie naar het zuiden van Frankrijk of andere zuidelijke landen, dan is het heel belangrijk om ook preventief te ontwormen tegen de hartworm. Vraag uw dierenspeciaalzaak of dierenarts naar het juiste middel.

author-avatar

Over Diyenne

Diyenne is opgeleid als voedingsdeskundige en heeft uitgebreide (medische) vakkennis van diervoeding, voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen en natuurlijke diergeneeswijzen. Dieren en hun baasjes helpen bij het vinden van de juiste voeding of supplementen en per individu en situatie kijken naar de beste oplossing is voor Diyenne van VitaDier de leukste uitdaging in haar vak.